
Citer, cimbel, tamboerijn, zang en muziek in de Bijbel: lezing
Citer en cimbel, we zingen er vrolijk van, wanneer we instemmen met Psalm 150. Maar wie heeft er ooit op gespeeld? Toch hebben ze op menig kerkorgel een eigen register meegekregen.
In de Bijbel wordt vaak en veel gezongen en gemusiceerd. Tot op vandaag is dat een groot en wezenlijk deel van godsdienst. Maar waarom zingen we, maken we muziek? Zijn er spelregels?
Paulus noemt in zijn brief aan de gemeente in Efeze het gezang het meest ‘geestverruimende middel’: spreek elkaar aan met psalmen, hymnen en geestelijke gezangen.’ En de Schrift eindigt met het visioen van een ononderbroken hemelse lofzang door de engelen en alle heiligen. Wat betekent dit alles voor de vormen, waarmee wij vandaag de dag de eredienst vieren? Hoe onmisbaar zijn gezang en muziek voor ons? Daarover spreken is één ding, het ook samen beoefenen een noodzakelijk tweede.
De lieddichter/theoloog Sytze de Vries gaat deze muzikale wandeling door de Schrift én de praktijk van nu met ons maken.
Biografie:
Sytze de Vries (Leeuwarden, 1945) is theoloog, predikant, lieddichter en tekstschrijver. Na zijn studie in Groningen was hij predikant in Peize (Dr.), Purmerend, en een aantal jaren programmamaker bij radio en tv. Daarna bijna twintig jaar voorganger in Amsterdam (Oude Kerk). Daar ontstond een groot aantal liederen en liturgische teksten, die zich verspreidden via de liedbundels Zingend Geloven en Tussentijd. Daarvan is inmiddels een groot deel opgenomen in het nieuwe Liedboek 2013. Zijn liederen zijn ook te vinden in de rooms-katholieke bundel Gezangen voor Liturgie en de Vlaamse bundel Zingt Jubilate. Hij werkt nu zelfstandig als dichter/schrijver en geeft lezingen en cursussen en gaat voor in kerkdiensten. Zijn belangrijke recente bijdrage zijn de vertalingen van zo’n 150 bekende en geliefde Engelse hymnen, uitgebracht in de delen Het liefste Lied van overzee.
Koffie of thee € 1,00 p.p.
