ContactpersoonJanny Zijlstra
Telefoon(0513) 41 39 17
Mobiel
Mailzijlstra01@home.nl
Aantal medewerkers12
Onderdeel vanDiaconie

Kledingruil

Twee keer per jaar verandert de Oerdracht op een zaterdag in een grote winkel. De kapstokken heten dan etalage-rekken en hangen van voor tot achter vol met kledij. Belangstellenden kunnen ‘s ochtends  hun kleding inleveren. Zij ontvangen daarvoor punten die ze ’s middags kunnen inleveren om iets anders uit te zoeken. En de koster heeft de koffie klaar. De kledingruil-actie is onderdeel van de vele diaconale activiteiten van de PG Joure.   

Er is een team van 12 mensen druk met dit werk. De voorbereiding is vooral de communicatie: aankondigingen in info en Fragmint, maar ook flyeren / posters  ophangen in Joure om mensen te attenderen. De dag zelf is voetenwerk: kledij sorteren en ophangen. En de leveranciers van de morgen heten in de middag ‘klanten’ die graag van alles willen weten en geholpen willen worden.

Kledingruil past in deze tijd van de circulaire economie maar er is meer. Sinds het begin in 2012 is de bekendheid toegenomen en neemt de belangstelling voor deze dag ook toe. Voorts vormen de 12 organisatoren een netwerk waarin zij mensen kennen met een smalle beurs die ‘gratis’ punten krijgen en zo wordt ook een diaconale opdracht vervult. Niet iedereen die kleding inlevert gebruikt zijn punten, dus het is geen gesloten systeem. Soms wordt kleding bewust als extra voor dit gebruik aangeleverd. Als om 15 uur de kassa dicht gaat (en de koffie op is), gaat het restant in grote bananendozen op reis naar Roemenië waar het ook nuttig wordt gebruikt. Zo wordt ruilen vermenigvuldigen.

Protestantse Gemeente Joure c.a.

0