ContactpersoonRina Hazelhoff
Telefoon(0513) 41 80 15
Mobiel(06) 20 34 79 19
Mailkerkelijkbureau@pgjoure.nl
Aantal medewerkers5
Onderdeel vanKerkrentmeesters

Kerkelijk Bureau

Wie in de Oerdracht de zij-ingang neemt en linksaf de gang inloopt, komt uit bij het Kerkelijk Bureau. Daar zitten op gezette tijden (zie Fragmint voor openingstijden) vijf vrijwilligers die ‘de administratieve motor’ van de kerk draaiend houden.

Bezige bijen

Bij het Kerkelijk Bureau (KB) wordt veel en gevarieerd werk verricht. Zo komen daar alle mutaties binnen (nieuw-ingekomenen, verhuizingen, geboortes, overlijden etc.) en onderhoudt men de contacten met het Landelijk Registratie Systeem van de PKN.

In september ontvangen de dominees/kerkelijk werker, ouderlingen en wijkmedewerkers, felicitatiedienst, peuterdiensten, kliederkerk en basiscatechese een update van de ledenlijsten.

Een zeer arbeidsintensieve taak is het samenstellen van het jaarboekje. Verder is er natuurlijk veel mailverkeer, zoals het versturen van de nieuwsbrief van de kerkenraad en het beantwoorden van mails van gemeenteleden. Een andere taak is de administratie en facturatie van de begraafplaats in Broek. Het KB heeft ook personeelszaken in de portefeuille en verricht de salarisadministratie.  

Er zijn doorgaans twee mensen bezig met de financiële administratie (naast bovengenoemde werkzaamheden). De Actie Kerkbalans is een klus die veel tijd kost. Men werkt met het systeem Scipio-online, waarin heel veel informatie is opgeslagen (Fragmint-abonnees, adresgegevens, solidariteitsfonds, etc.).

De medewerkers van het KB verwerken bankafschriften, zetten betalingen en incasso’s klaar, scannen nota’s en sturen deze ter accordering naar het College van Kerkrentmeesters (CvK), geven de drukkerij printopdrachten, maken facturen voor het gebruik van de kerkgebouwen/zalen (begrafenissen, verkiezingen etc.), vorderen energiebelasting terug bij de Belastingdienst, bereiden de jaarrekening voor, administreren de collectemunten……. Het is teveel om op te noemen!   

Wie het Kerkelijk Bureau binnenloopt, ziet hardwerkende, ‘bezige bijen’. “Maar”, aldus de coördinator van het KB, “je bent er ook om gemeenteleden te helpen, hun vragen te beantwoorden en even tijd vrij te maken voor een praatje. En, niet te vergeten: met een heerlijk kopje koffie van onze gastvrije koster! Dat maakt het werk extra waardevol!”