Nationale Vereniging De Zonnebloem De zonnebloem is ook bekend als symbool voor de Nationale Vereniging De Zonnebloem die zich in zet voor volwassenen die gehandicapt zijn en niet naar buiten kunnen maar erg kunnen opknappen van een dagje uit of een activiteit met andere mensen. Zij werken met vrijwilligers. Door het mooie en dankbare werk wat de vereniging doet en vele vrijwilligers met hen zijn landelijk bekend geworden. De medewerkers van deze vereniging worden intern ook wel de Zonnebloemen genoemd.
Zonnebloem
Soorten en kleuren
Niet alle zonnebloembloemblaadjes zijn geel. Er zijn meer dan 60 soorten zonnebloemen die over de hele wereld leven – sommige van deze soorten hebben gestreepte bloembladen. Sommige zonnebloemen hebben ook verschillende binnenkleuren. Hier enkele van de soorten of variateiten:
• Helianthus ‘Florenza’, roodbruine bloem met een gele rand, h 120 cm • Helianthus Anuus een donzige bloem h 50-60 cm
• H. ‘Ring of Fire’, geel met een roodoranje hart, goed vertakkend, mooie snijbloem, h 120 cm • H. ‘Giant’, ideaal voor wie-kweekt-de-hoogste-zonnebloem, h 250 cm
Zon
Een zonnebloem op ons 50 gulden papierbiljet. In 1982 was in die tijd een revolutionair ontwerp. Met de afbeelding van een zonnebloem met bij in de kleur geel/oranje. Op de keerzijde wordt een kaart van de IJsselmeerpolders, een veld met zonnebloemen en een wolkenlucht in de kleur geel/oranje afgebeeld.
Het biljet is ontworpen door O.(Ootje) Oxenaar en kwam op 7 september 1982 in omloop.
Milieuverontreinigingsopruimer
Zonnebloemen kunnen giftige stoffen zoals lood, arseen en uranium verwijderen uit verontreinigde grond. Ze zijn een natuurlijke ontsmettingsmiddel voor bodems, en zijn gebruikt om de bodem schoon te maken bij enkele van ’s werelds grootste milieurampen, waaronder Tsjernobyl en Fukushima.