De protestant en het zelfgekozen levenseinde (lezing)

De afgelopen decennia heeft Nederland zich ontwikkeld tot een land waar euthanasie veelvuldig voorkomt en waarover in het publiek vaak wordt gediscussieerd:
– ook euthanasie bij kinderen?
– bij mensen met gevorderde dementie?
– hulp bij zelfdoding bij voltooid leven?
Op deze avond zal ethicus prof. Theo Boer stilstaan bij de theologische en ethische achtergrondvragen bij die ontwikkelingen. Wat zijn überhaupt goede redenen voor euthanasie: zelfbeschikking? Wat bedoelen we met ondraaglijk lijden? En hoe verhoudt de zoektocht naar een ‘goede dood’ zich met de historische afwijzing door de kerk van zelfdoding, met het verbod op doden, en met de historische nadruk op ‘volhouden’.
“Wat mij betreft zou de Protestantse Kerk in Nederland met dezelfde vrijmoedigheid waarmee zij in het verleden euthanasie bespreekbaar maakte, nu mogen wijzen op de schaduwkanten van de maakbare dood” ( uit het verslag Nederlands Dagblad 22 maart 2019 over symposium ‘De pastor in het huidige euthanasiedebat’).

Theo Boer is hoogleraar Ethiek van de Gezondheidszorg aan de Protestantse Theologische Universiteit Groningen, lid van de Gezondheidsraad en oud-lid van een Regionale Toetsingscommissie Euthanasie.
Boek: EIND GOED
Een protestantse kijk op euthanasie in Nederland

Koffie of thee € 1,00 p.p.

Datum

05 nov 2024

Tijd

19:30 - 21:30

Locatie

De Oerdracht
De Oerdracht
E.A. Borgerstraat 46, Joure

Organisator

Ineke Kiers
Telefoon
06-10132691
Email
kiersbaan@gmail.com
X
QR code

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.