Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een plantaardige olie en wordt gewonnen uit de ‘pitten’ van de zonnebloem (Helianthus annuus). Het is een heldere, goudgele olie met een zachte smaak

De bloemknoppen zelf zijn rauw of gekookt ook eetbaar. Zonnebloemen zijn zeer culinair.

Zonnebloempitten

De zonnebloempitten die zich in de bloem bevinden zijn eetbaar, en voedzaam.

Indianen gebruiken ze al meer dan 5.000 jaar. De Spaanse conquistadores brachten de zonnebloempitten naar Europa. Vooral in landen rond de Middellandse Zee eten veel mensen deze pitten. Ze worden gedroogd, eventueel geroosterd, en om ze langer houdbaar te maken, eventueel met zout of meel omgeven.

Klik hier over hoe zonnebloem pitten te ‘kraken’ en eten.

Klik hier om te zien hoe je zelf zonnebloempitjes kunt roosteren.

Diervoeding

Zonnebloempitten worden verwerkt in diervoeding voor (huis) dieren; bijvoorbeeld voor hamsters, cavia’s, konijnen en vogels.

Protestantse Gemeente Joure c.a.

0